Friday, March 15, 2013

Kisah Abu Hurairah dan pencuri

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini kita akan menyingkap sebuah kisah sahabat nabi.. (macam intro rancangan adik-adik pulak...hehehe...). Kisah tentang Abu Hurairah RA dengan seorang pencuri. Moga jadi pengajaran untuk kita semua, insya Allah... :D

Abu Hurairah radiallahu’anhu merupakan salah seorang dari sahabat Rasulullah SAW. Pernah suatu waktu, Abu Hurairah bertanggungjawab menjaga gudang yang menyimpan harta dari hasil kutipan zakat. Pada suatu hari, muncul seseorang dan dia mencuri segenggam makanan. Abu Hurairah berjaya menangkap orang itu, lalu mengancam untuk diadukan kepada Rasulullah SAW. Pencuri itu merayu-rayu meminta dilepaskan, dengan alasan keluarganya miskin dan dia amat memerlukan makanan. Oleh kerana kasihan, Abu Hurairah melepaskan pencuri itu dengan syarat dia tidak akan mengulangi perbuatannya.
Setelah itu, Abu Hurairah menceritakan kejadian itu kepada Rasulullah SAW. Selepas mengetahui apa yang terjadi, Rasulullah SAW berkata, “Dia berbohong. Pada waktu malam nanti dia akan datang lagi.”
Oleh kerana Rasulullah telah berkata demikian, Abu Hurairah lebih berhati-hati keesokan malamnya.

Tepat seperti jangkaan Rasulullah SAW, pencuri itu datang lagi dan mengulangi perbuatannya mencuri makanan. Abu Hurairah berjaya menangkap pencuri itu dan mengancam untuk mengadukan kepada Rasulullah SAW. Dan pencuri itu pun sekali lagi meminta ampun : “Saya orang miskin, keluarga saya ramai. Saya berjanji esok tidak akan kembali lagi.” Sekali lagi Abu Hurairah merasa kasihan dan melepaskan pencuri itu.
Diceritakan sekali lagi kepada Rasulullah keesokan harinya. Sekali lagi Rasulullah s.a.w. menegaskan : “Pencuri itu bohong, dan malam nanti dia akan kembali lagi.”

Malam itu Abu Hurairah berjaga-jaga dengan lebih berwaspada. Diperhatikannya dengan teliti setiap gerak-geri disekelilingnya sudah dua kali ia dibohongi oleh pencuri. Jika pencuri itu benar-benar datang seperti diperkatakan oleh Rasulullah s.a.w. dan dia berjaya menangkapnya, ia telah bertekad tidak akan melepaskannya sekali lagi.

Benarlah kata-kata Rasulullah, pencuri itu kembali lagi. Abu Hurairah nekad untuk membawa pencuri itu kepada Rasulullah, tetapi pencuri itu masih memohon untuk dilepaskan.

Melihatkan kesungguhan Abu Hurairah untuk membawanya bertemu Rasulullah SAW, pencuri itu berkata : “Lepaskan saya, saya akan mengajar tuan beberapa kalimah yang sangat berguna.”

“Kalimah-kalimah apakah itu?” Tanya Abu Hurairah dengan rasa ingin tahu.

“Bila tuan hendak tidur, bacalah ayat Kursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu….. Dan seterusnya sampai akhir ayat. Maka tuan akan selalu dipelihara oleh Allah, dan tidak akan ada syaitan yang berani mendekati tuan sampai pagi.”

Maka pencuri itu pun dilepaskan oleh Abu Hurairah. Dan keesokan harinya, ia kembali menghadap Rasulullah s.a.w. untuk melaporkan pengalamannya yang luar biasa tadi malam. Ada seorang pencuri yang mengajarinya kegunaan ayat Kursi. “Apa yang dilakukan oleh tawananmu semalam?” tanya Rasulullah SAW sebelum Abu Hurairah sempat menceritakan segalanya.

“Dia mengajarku beberapa kalimah yang katanya sangat berguna, lalu ia saya lepaskan,” jawab Abu Hurairah.

“Kalimah apakah itu?” tanya Nabi Muhammad SAW..

Katanya : “Kalau kamu tidur, bacalah ayat Kursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu….. Dan seterusnya sampai akhir ayat. Dan ia katakan pula : “Jika engkau membaca itu, maka engkau akan selalu dijaga oleh Allah, dan tidak akan didekati syaitan hingga pagi hari.”

Mendengar cerita Abu Hurairah, Nabi Muhammad s.a.w. berkata, “Pencuri itu telah berkata benar, sekalipun sebenarnya dia tetap seorang pendusta.” Kemudian Nabi Muhammad s.a.w. bertanya pula : “Tahukah kamu, siapa sebenarnya pencuri yang bertemu denganmu tiap malam itu?”
“Entahlah.” jawab Abu Hurairah.
“Itulah syaitan.” jawab Nabi Muhammad SAW.
Pengajaran cerita ini:
1.Shaitan akan sentiasa memujuk kita supaya tidak melakukan perkara yang benar. Berbagai cara digunakan untuk memujuk atau menghasut manusia, dalam cerita ini, dia menimbulkan rasa kasihan dalam diri Abu Hurairah. Oleh itu, kita seharusnya tidak takut dalam menegakkan kebenaran walaupun ada orang yang akan sedih atau terluka.
2.Walaupun perkara yang diajar oleh shaitan itu benar, tetapi tujuan ia mengajar adalah untuk melepaskan diri sendiri, bukan untuk berkongsi ilmu.
3.Bacalah ayat kursi sebelum tidur, untuk menghindar dari gangguan shaitan.

Sumber dari Hadith Riwayat Bukhari no. 2187. Diceritakan oleh Ustaz Solmed, dalam episod sinetron Pesantren & Rock & Roll. Siapa bilang nonton sinetron nga ada manfaatnya...? ;)

2 comments:

“Flatter me, and I may not believe you. Criticize me, and I may not like you. Ignore me, and I may not forgive you. Encourage me, and I will not forget you." ~ William Arthur Ward...

So what say you? ;)